Schilder- & schuurtips
(bron: PPG/Sigma Coatings)


Hoe voorkom ik dat een verflaag loslaat?

- Goed begonnen is half gewonnen -

Het is van groot belang om goede voorbereidingen te treffen voordat je gaat schilderen. Liever daaraan wat extra tijd kwijt, dan dat het schilderwerk over moet.

Haal dan ook altijd eerst alle slechtzittende oude verf of behangpapier weg. Daarna moet - voor het beste resultaat - de ondergrond geschuurd worden, zodat het oppervlak egaal is. Tip : haal achtergebleven lijmresten weg met een grof scotch bright-sponsje en wat water. Indien er gaten zijn opgevuld met een daarvoor bestemd middel, begin dan pas met schuren wanneer dit goed droog is.

Als de verf van zijn ondergrond loslaat (dus schilfert), komt dat meestal door een niet of onvoldoende voorbehandelde ondergrond. De ondergrond kan nog vet zijn, onvoldoende geschuurd zijn of er kan bijvoorbeeld nog schuurstof zijn achtergebleven. Ook het schilderen op een vochtige ondergrond kan later leiden tot onthechting. Vooral geplamuurde plekken kunnen problemen veroorzaken. Oude plamuur zal op termijn verdrogen en verbrokkelen. Daarnaast nemen geplamuurde plekken gemakkelijk vocht in zich op.


Wel doen


Eerst schoonmaken, daarna pas schuren. Alles schuren is belangrijker dan lang schuren.

Gebruik altijd een schuurblokje.

Een grove korrel (P100-120) is voor corrigerend schuren; een fijne korrel (P150-180) is geschikt voor het opruwen.

Schuren is vooral belangrijk voor een goede hechting  van de nieuwe verf op de ondergrond. Tijdens de eerste schuurronde ruw je gladde oppervlakken iets op.

De tweede schuurronde, na het aanbrengen en drogen van de eerste (grond)verflaag, is bedoeld om het oppervlak gladder te maken en om verzadigde, opstaande houtvezels weg te schuren.

Voor grote oppervlakken zoals gevelbetimmeringen of daklijsten kun je een (vlak)schuurmachine gebruiken.

Voor meer gedetailleerde delen met hoekjes is een delta-schuurmachine geschikt.

Schilder ook de boven- en (als dat mogelijk is) de onderkant van de buitendeur, zodat ocht geen vrij spel heeft.

Wikkel een handdoek om de steel van de kwast als u het plafond schildert (anders loopt de verf over uw hand als het gaat zakken). 
Liever niet doen

Het schuren van vettige of vuile oppervlakken kost onnodig veel  schuurpapier en is niet handig: je verspreidt het vuil zo over het hele oppervlak, met alle gevolgen van dien.

Oude verflagen tot op het kale hout schuren hoeft niet, als het hele oppervlak maar is geraakt.

Voorkom ergenissen. Gebruik een professionele kwaliteit schuurpapier, verkrijgbaar bij de verfspeciaalzaak (wij dus).

De trap in één keer schilderen. Schilder de treden om en om, zodat u voor de klus af is ook nog naar boven of beneden kunt lopen.


terug / back